Pages

tiistai 31. tammikuuta 2017

Ei lasagne mitään lihaa kaipaa! Täydellinen kasvislasagne




Taas vaihteeksi pää löi tyhjää ilta-aterian suhteen, kiitos vaan kaikille Facebook ystävilleni, jotka tarjositte ihania vaihtoehtojanne :).

No koska meillä oli vuorossa kasvispäivä, olen siis päättänyt, että ainakin kaksi kertaa viikossa eletään ilman lihaa, niin ruoaksi päätyi kasvislasagne.



On muuten ensimmäinen kasvislasagne ikinä, mitä olen kokkaillut. Mutta voi pojat tämä yllätti minut, siskoni ja mieheni täysin.

Ei lasagne mitään lihaa kaipaa!


Itse keitetty kahden juuston kastike cheddar- ja emmentaljuustosta oli jo niin herkullista.

Kasviksiksi valikoitui herkkusieniä, paprikaa, kesäkurpitsaa ja tuoreita pinaatinlehtiä.

Hiukan enemmän aikaa tuo lasagnen valmistus vie, mutta lopputulos kyllä korvaa kaiken työn.




Käyttämäni vuoka on kooltaan 30 x 30.

KASVISLASAGNE 4-6:lle


Raaka-aineet:

  • Lasagnelevyjä
  • kesäkurpitsa 350 g
  • herkkusieniä 200 g
  • suippopaprika/paprika
  • pinaatinlehtiä 100 g
  • sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 kasvisliemi fond  (Maggi fond cups)
  • 8 dl maitoa
  • voita 75 g
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • cheddarjuustoraastetta 175 g
  • emmentaljuustoraastetta 150 g
  • fetajuusto 100 g
  • miniluumutomaatteja
  • suolaa, pippuria, paprikajauhetta
  • öljyä kuullottamiseen ja vuoan voiteluun


OHJE:

Aloita pilkkomalla sipuli ja valkosipulinkynnet.

Pese ja leikkaa suippopaprika kuutioiksi.

Pese ja raasta kesäkurpitsa.

Pyyhi talouspaperilla herkkusienet ja viipaloi ne.

Laita paistinpannulle muutama rkl öljyä ja lisää sipuli, valkosipulinkynnet, viipaloidut herkkusienet sekä raastettu kesäkurpitsa. Paista niitä 3-5 minuuttia (ei tarvitse kypsyä kokonaan).

Lisää paistokseen annos kasvisliemifondi sekä pinaatinlehdet. Jatka paistamista vielä muutama minuutti.

Mausta paistos 1 tl paprikajauhetta ja ripauksella mustapippuria myllystä. Jätä paistos sivuun odottamaan.

Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta.

Laita paksupohjainen kattila liedelle.

Laita 75 g voita sekä 3 rkl vehnäjauhoja kattilan pohjalle.

Anna vehnäjauhojen kypsyä, mutta älä ota väriä. Sekoita kastikepohjaa.

Lisää maitoa voi-vehnäjauhoseokseen vähitellen ja kokoajan sekoittaen. Anna hetki kiehua ja saostua.

Mausta kastiketta 1 tl suolaa ja ½ tl valkopippuria.

Lisää lopuksi kastikkeeseen puolet cheddar- ja emmentaljuustoraasteesta. Sekoita niin kauan, että juusto sulaa.

Voitele uunivuoka öljyllä.

Laita 2-3 kauhallista juustokastiketta vuoan pohjalle.

Lado seuraavaksi lasagnelevyt päälle.

Lisää puolet kasvispaistoksesta ja murustele puolet fetajuustosta.

Laita seuraava kerros lasagnelevyjä.

Lisää 2-3 kauhallista juustokastiketta ja loput kasvispaistoksesta sekä fetajuustosta.

Asettele viimeinen kerros lasagnelevyjä ja kaada loput juustokastike päälle.

Ripottele loput cheddar- ja emmentaljuustoraasteesta kastikkeen päälle.

Leikkaa miniluumutomaatit halki ja asettele ne päällimmäisiksi lasagnevuokaan.

Paista kasvislasagne 200 asteisessa uunissa alatasolla noin 40 minuuttia.


Lisukkeeksi maistuu punajuuriviipaleet, rukolan versot/vihreä salaatti.

maanantai 30. tammikuuta 2017

M/S Tallink Megastar, äkkilähtö etelään




Pientä jännitystä oli sunnuntaiaamuna vatsanpohjassa, olisihan luvassa neitsytmatka upouudella M/S Tallink Megastarilla.

Tämä Tallink Silja Linen uusi alus on suomalaisten suunnittelema ja Turun telakalla valmistettu pika-alus, joka risteilee Helsingin ja Tallinnan väliä kahdessa tunnissa.

Laivan suunnittelussa on huomioitu vahvasti luonto ja ympäristöystävällisyys. Uudenlainen ja moderni moottori käyttää polttoaineenaan LNG:tä, nesteytettyä maakaasua, joka vähentää melua ja pakokaasupäästöjä. Hienoa Itämeren kannalta, totta tosiaan!

Laiva on huikea jo pelkän kokonsa puolesta. Pituutta aluksella on 212 m ja matkustajia sinne mahtuu peräti 2800 kerrallaan.

            kuva lainattu googlesta

Sisätilojen suunnittelusta on vastannut sisustus- ja arkkitehtitoimisto dSign Vertti Kivi & Co. Heidän visionsa oli suunnitella laiva palvelemaan asiakkaitaan julkisena olohuoneena.

Ja viihtyisä laiva toden totta onkin. Selkeä ja avara kauniine huolellisesti suunniteltuine yksityiskohtineen. Erilaiset oleskelualueet on laivalla  eriytetty lasiseinin, joten katse kantaa tilasta toiseen. Myös valaistukseen on laivalla panostettu.




Varsinaiset oleskelu- ja myyntitilat sijaitse kansilla 7, 8 ja 9.
Megastarilla on seitseman erilaista kahvilaa sekä ravintolaa. Niin hampurilaispaikasta ala carte ravintolaan kuin suosittu buffet ravintola sekä Fast Lane salaattibaari. Lisäksi laivalta löytyy neljä erilaista tapaa matkustaa. Matkustaja voi valita Starluokan, Comfortluokan, ylellisen Businessluokan sekä uuden Sitting Loungen väliltä. Eikä lapsiakaan ole unohdettu.

               kuva lainattu googlesta

Varsin hulppea on myös laivalta löytyvä itämeren suurimmaksi ostoskeskukseksi sanottu myymälä. Pinta-alaa löytyy yhteensä 2800 neliömetriä ja se sijaitsee kahdessa kerroksessa. Valikoimista löytyy kosmetiikan, makeisten, elintarvikkeiden ja alkoholijuomien lisäksi myös paljon lahjatavaroita ja elektroniikkaa. Tulipa sieltä ostettua kesää silmällä pitäen ihanat aurinkolasit ja vanhan rahapussin tilalle uusi (toivottavasti rahat pysyvät nyt paremmin hyppysissä).

Uutta tuo myös kannella 7 sijaitseva erillinen autotalli, joka mahdollistaa ostosten tekemisen ja viemisen suoraan autoon jo matkan aikana.

Hyttejä laivalta löytyy 47 kpl niin matkustajille kuin autoilijoille.




Alkumatka laivalla sujui mutkattomasti Comfort Loungessa, jossa meille tarjoiltiin samppanjan ja pikku alkupalojen lisäksi informaatiota laivan rakentamisesta, suunnittelusta sekä  Tallinnan nähtävyyksistä. Saatiinpa myös nauttia yllätys ohjelmasta Sea Pubissa, mistä löytyy myös laivan maskotti, musta hevonen.





Paluumatkalla ruokailin The Chef`s Kitchenissä, jonka menuun suunnittelusta on vastannut keittiömestari Matti Jämsen. Hinnat laivalla ovat melko kohtuulliset niin juomien kuin aterioiden osalta. Aah se alkupala oli kuin pala taivasta!





Nopeasti ja huomaamattomasti risteily sujui täpötäydessä laivassa, vaikka kyseessä oli neitsytmatka ja ulkona tuuli vihmoi. Paljon kiitoksia kutsusta laivayhtiölle.



M/s Tallink Shuttle Megastar on kokemisen arvoinen risteilyalus, joka tarjoaa elämyksiä ihan jokaiselle. Tälle laivalle haluan palata pian uudelleen J.

perjantai 27. tammikuuta 2017

HÄRKIS SAMOSAT JA CHILIKASTIKE, niin hyvää ettei sanotuksi saa




Torstaina vietettiin kasvis/vihannespäivää. Sinua varmaan naurattaa, mutta juu lounaaksi nautittiin kotona keitettyä hernerokkaa. Kyllä se mielestäni on ihan kasvisruokaa, sillä meidän keittoon tuli vain herneitä ja porkkanaa plus tietty suolaa ja maustepippuria.

Hah hah haaa, minulle tulee aina mieleen aika, kun mökkiä rakennettiin ja sisko oli tietysti apuna. Töitä paiskittiin aamusta asti ja lounasaikaan sisko lähti lämmittämään kaupasta ostettua hernekeittoa. Keitto oli tuorepakattua (muovipötkössä) eikä siskoni ollut sellaista ennen käyttänyt, no hänelle tuli pikku mittausvirhe ja litran vesimäärä muuttui kolmeksi ja tiedäthän miten siinä sitten kävi. Herne etsi toistaan siinä vaaleanvihreässä vesiliemessä ja minä niin suutuin J. Oli nimittäin monta tuntia paiskittu hommia ja kauhea nälkä ja nenän alla laihialainen vesihernelitku! Jälkeenpäin sitä onkin sitten muisteltu ja naurettu makiasti, sori Siiri <3.




Valmis filotaikina oli odottanut pakkasessa jo muutaman viikon, tämänkin voi tietysti tehdä itse, mutta ajan säästämiseksi tällä kertaa käytimme valmistaikinaa. Kasvispäivän kunniaksi Härkis yhdessä porkkanan, sipulin ja paprikan kera sai pääosan iltapalalla.

Minä niin tykkään tästä Härkiksestä joka kerta vain enemmän ja enemmän. Niin hyvänmakuinen tuote ja sopii ruokaan kuin ruokaan korvaamaan lihan.




Nopeasti ja vaivattomasti kokkailimme mieheni kanssa tällä kertaa yhdessä keittiössä. Minä lisäsin täytteen ja kääräisin samosat kolmion muotoon piirakoiksi ja mieheni hoiti öljyssä paistamisen. Oli muuten kivaa tehdä yhdessä ruokaa <3.


Nämä herkulliset samosat dippailtiin sweet-chilillä ja srirachalla maustetulla jogurtilla ja voi pojat että maistui J.




HÄRKIS SAMOSAT JA CHILIJOGURTTI (25 kpl)


Raaka-aineet

Täyte:

  • 250 g Härkistä
  • 1 sipuli
  • 2 porkkanaa
  • 1 paprika
  • ½ tl paprikajauhetta
  • ½ tl kurkkumaa
  • ½ suolaa
  • 1 tl garam masalaa
  • ½ tl inkiväärijauhetta
  • ½ tl valkosipulijauhetta
  • 3 rkl öljyä

Lisäksi:

Valmista filotaikinaa 5 arkkia (n. 30 x 50 cm)

1 kananmuna + 3 rkl vettä

1 litra öljyä uppopaistamiseen (itse käytin maapähkinäöljyä, paistamisen jälkeen jäähdytä ja siilaa takaisin pulloon, voi käyttää useamman kerran uudelleen)


Chilikastike:


  • 1,5 dl turkkilaista jogurttia
  • 5 rkl sweet-chili kastiketta
  • 1-2 rkl srirachaa

OHJE:

Ota filotaikinalevyt sulamaan liinan alle.

Kuori ja pilko sipuli. Pilko myös paprika kuutioiksi.
Kuori ja raasta porkkanat.

Mittaa kaikki kuivamausteet lasiin.

Lisää paistinpannulle 3 rkl öljyä ja kaada mausteet perään. Lämmitä mausteita n. ½ minuuttia ja lisää pannulle porkkanat ja sipulit. Paista niitä noin 3 minuuttia.

Lisää lopuksi paistokseen paprikakuutiot ja Härkis.
Jatka paistamista vielä n. 3 minuuttia.

Ota pois liedeltä ja anna jäähtyä.

Riko kananmuna kipossa ja lisää vesi, sekoita.

Laita yksi filotaikinalevy leivinlaudalle ja jaa se veitsellä viiteen n. 10 cm leveään nauhaan (soiroon).

Taita nauhan alaosa kolmion muotoon ja laita 1 rkl täytettä. Jatka nauhan kääntelyä melkein loppuun. Voitele kuitenkin ennen viimeistä käännöstä muna-vesiseoksella. Voitele vain yksi kerrallaan, ettei taikina pehmene liikaa.

Laita valmis samosa lautaselle odottamaan paistamista. Jatka piirakoiden taittelua kunnes kaikki täyte on käytetty. Kts kuvaa.

Kaada litra öljyä korkealaitaiseen pannuun tai kasariin. Lämmitä öljy kuumaksi. Laskea lieden lämpöä noin 1-2 pykälää paistamisen aikana.

Laita piirakat reikäkauhalla paistumaan, reilu 30 sekuntia riittää/puoli. Nosta talouspaperin päälle kuivumaan. Voit paistaa useamman kerrallaan.

Tee lopuksi kastike.

Yhdistä jogurtti ja sweet chilikastike, sekoita joukkoon 1-2 tl srirachaa riippuen kuinka tulisen kastikkeesta haluat.

Dippaa samosoja kastikkeeseen ja leikkaa tarjolle lisäksi dippikasviksia.

Herkullisia dippailuhetkiä J


keskiviikko 25. tammikuuta 2017

50:50 eli fiftaus uusi painonhallintamenetelmä, lopetetaan jo se laihduttaminen!




Sain muutama viikko sitten arvosteltavaksi Nina Sarellin kirjoittaman kirjan ”50:50 Helppo tie hoikaksi ja pysyvään painonhallintaan". No jees! Kirjan otsikko lupasi -helppo tie hoikkuuteen ja mielessäni karistin ne ylimääräiset kilot kuin juosten.

Eipä tarvinnut kirjaa lukea montaakaan sivua, kun tajusin pitäväni käsissäni kirjaa, jonka olisin toivonut niillä lepäävän jo ainakin 20 vuotta sitten. Turhia dieettejä olisi jäänyt väliin.

Teos ei ollutkaan mikään varsinainen laihdutuskuuria myyvä opus vaan opas elämänhallintaan.

Kirjassa neuvotaan unohtamaan heti kaikenlaiset ”hömppä” kuurit yms. ohjelmat, joilla saavutetaan nopea kilojen tippuminen, koska todistetusti ne tulevat kuitenkin takaisin ja pahimmassa tapauksessa vielä runsaampana kuin aloittaessa, niin totta!





Kirjoittaja Nina Sarell on sairaanhoitaja ja toimittaja, joka on työskennellyt yli vuosikymmenen ajan terveysjournalismin parissa yhdessä Suomen johtavien painonhallinnan ja ravitsemuksen asiantuntijoiden kanssa. Kirjassa hän myös kertoo omia kokemuksiaan sekä haastattelemien laihduttajien onnistumisista epäonnistumisiin.

Kirjassa tähdennetään miten harva laihdutusmenetelmä toimii oikeasti, suurin osa niistä vain laihduttaa. Siksi ja juurikin siksi, minun ja sinun, joka todella haluat elää terveellisemmin, energisemmin, onnellisempana ja myöhemmin jopa hoikempanakin, pitäisi tehdä kokonaisvaltainen päätös omasta painonhallinnastamme. Se ei olisikaan mikään kuuri, ruokavalio tai pelkkä ohjelma, vaan opas oman elämänhallintaan.

Kirjassa todetaan, että painonhallinnan pitäisi olla yhdistelmä ruokavaliota, liikuntaa sekä psykologiaa. Nuo kaksi edellä mainittua ovat helpommin ymmärrettävissä kuin jälkimmäinen ja juuri siihen kirjassa paneudutaan syvällisemmin.

50:50 malli eli fiftaus viittaa valintojen tekemiseen niin painonhallinnassa kuin elämänhallinnassa. Se ei kiellä mitään ruoka-aineita varsinaisesti, mutta neuvoo tekemään niihin terveellisempiä ja parempia kompromissejä. Samalla kirja antaa hyviä neuvoja, miten tunnistaa omat oikeat ja väärät menetelmät ja miten kääntää ne myönteiseen ajatteluun ja tekoihin.




Kirjan alussa käydään läpi yleisimpiä laihdutusdieettejä ja mielestäni perustellaan hyvin, miksi ne eivät ole toimineet ainakaan minun osaltani.




Hiukan pidemmälle päästyäni mielenkiintoni kirjaa kohtaan vain lisääntyi, toden totta. Perustelut, tutkimukset sekä erittäin yksityiskohtainen ja monipuolinen sisältö auttoi itseäni tajuamaan, minkälainen syöjä olen ja miten voisin muuttaa omia elintapoja saavuttaakseni sen hoikemman uuden minän.

Ihan kerta lukemalla ei kirjaa pysty ehkä sisäistämään tai ainakin minun piti pysähtyä miettimään ja oivaltamaan se tieto miten ja miksi olen toiminut näin ja mikä olisi se vaihtoehto tai keino, joka omalla kohdallani auttaisi loppuelämäni painonhallinnassa.

Kirjan lopussa kerrotaan kolmen tavallisen Maija ja Matti Meikäläisen tarinat 50:50 mukaisesta elämänmuutoksesta, joihin on helppo samaistua sekä tarjotaan neljän viikon startti muutosohjelmineen ja resepteineen.




Suosittelen ja onnittelen sinua, joka hankit tämän kirjan oman elämäsi painonhallinnan tueksi. Omani tulee olemaan ahkerassa käytössä.

Nina Sarellin sanoin: ”Pidä itsestäsi hyvää huolta. Olet sen arvoinen!



tiistai 24. tammikuuta 2017

KEVÄTKAKKU, GLUTEENITON MANGO-SUKLAAKAKKU MARENKIKORISTEILLA




Upea sunnuntaiaamu houkuttaa leipomaan keväisen aurinkoisen kakun.

Johan siitä on kuukausi aikaa, kun joulukin oli ja viimeksi herkkuja syötiin.

Kakkupohjan olen jo pitkään tehnyt Sunnuntain gluteeniton jauhoseoksesta, pohja nousee tasaisesti ilman, että lässähtäisi. Eikä tarvita mitään nostatusjauhoja ja vuoan voitelukin pelkällä vuokaspraylla riittää. Lisäksi tämä käy hyvin gluteenitonta ruokavaliota noudattaville.


Keväiseksi kakun tekee ihana mango keltaisuudellaan ja lisää makua kakulle antaa kaakaojauhe.

Kakkuun tarvitaan 2 mangoa, toinen soseeksi ja toinen viipaloidaan, valita kannatta pehmeät mangot.



Pikku marengit vielä lisäksi kakkua koristamaan, jotka voit toki korvata vaikka keltaisilla suklaarakeilla.




KEVÄTKAKKU, GLUTEENITON MANGO-SUKLAAKAKKU MARENKIKORISTEILLA

 
KAKKUPOHJA:

  •                   4 kananmunaa
  •                  2 dl sokeria
  •                   2 dl Sunnuntai gluteeniton jauhoseos
  •                   6 rkl kaakaojauhetta


TÄYTE:

  • 2 mangoa
  • ½ dl sokeria
  • 4 dl kuohu/vispikermaa
  • 6 rkl tomusokeria


MARENKIPALLOT:

  • 3 valkuaista
  • 1 ½ dl sokeria
  • 2-3 tl keltaista elintarvikeväriä


OHJE MARENKIPALLOILLE:

Valmista ensin marenkipallot.

Aseta uunin lämpötilaksi 100 astetta.

Mittaa valkuaiset kulhoon ja vaahdota valkoiseksi kiinteäksi vaahdoksi.

Lisää sokeri pienissä erin ja jatka vaahdottamista, kunnes sokeri on ”sulanut” vaahtoon ja vaahto pysyy kulhon pohjalla, vaikka kääntäisit sen ympäri. Lisää lopuksi keltainen elintarvikeväri 2-3 tl (kannattaa laittaa 1 tl kerrallaan ja lisätä haluamasi värin saamiseksi).

Nosta marenkivaahtoa joko lusikalla leivinpaperille tai pursottaen pieniä ”palloja”. Tee "palloista" halutessa erikokoisia.

Paista marenkeja noin 40-60 minuuttia uunin alatasolla.

Noita marenkeja jäi ylikin muuten vain naposteltavaksi.


OHJE KAKKUPOHJALLE:

Aseta uunin lämpötilaksi 175-180 astetta.
Voitele kakkuvuoka vuoka spraylla.
Siivilöi kaakaojauhe gluteenittomien jauhojen sekaan.
Vispaa kananmunat ja sokeri valkoiseksi vaahdoksi (n. 5 min).
Lisää jauhot käsin esim. kaapiaa käyttäen vaahdon sekaan.
Kaada massa kakkuvuokaan.
Paista n. 40 minuuttia.
Anna pohjan jäähtyä ennen kuin irroitat sen vuoasta.


OHJE TÄYTTEELLE:

Kuori mangot.
Viipaloi toinen mango siivuksi.
Paloittele toinen mango mixeriin ja soseuta se yhdessä ½ dl sokeria kanssa.

Vaahdota kuohukerma ja tomusokeri. Tämä voi mielestäsi olla turhan makeaa, mutta kaikki muu kakussa on varsin raikasta, joten maku tasaantuu kun kokoat kakun.

KAKUN KASAUS:

Leikkaa suklaakakkupohja puoliksi. Käännä kakku nurinperin yläpuoli alas.

Ota mangososeesta kostutusta varten 4-5 rkl lasiin ja lisää joukkoon 8 rkl vettä.

Kostuta pohjan molemmat puolet joko lusikalla tai pullasudilla.

Laita nyt loppu mangosose pohjan alapuolelle ja lisää mangosiivuja pohjan reunoille. Siivuja ei ehkä riitä koko kakulle.

Laita puolet kermavaahdosta alapohjalle ja laita yläpuoli paikalleen.

Lusikoi loppu kermavaahto kakun päälle ja asettele marenkipallot kakun päälle. Halutessasi voit vielä lisätä sitruunamelissan/mintun lehtiä.


Kakku on parasta kun teet sen edellisenä päivänä.



lauantai 21. tammikuuta 2017

Teriyaki lohinugetit ja helppo kermaviilikastike





Puhelin piipittää, kello on puoli kahdeksan lauantai aamuna. Painan torkkua toisenkin kerran, mutta lopulta on noustava kuitenkin.

Klonkutan keittiöön nilkka kipeänä. Eilen töistä autolle kävellessä kaaduin kaksi kertaa. Vasen puoli ropasta erikokoisilla mustelmilla, oikea nilkka turvoksissa entistä enemmän. Eniten pelkäsin miten pahasti kävi läppärilleni, joka sekin lensi pariin otteeseen (onneksi oli sentään laukussa).

Kahvikupin käteen saatuani, istahdan sohvalle painaakseni aamutv:n päälle, mutta katse osuukin olohuoneen ikkunasta ulos. OI oi, mikä taivas ulkona. Vaaleanpunaista, violettia, sinertävää. Ihan huikea näkymä. Auringon nousua en muista pitkään aikaan nähneeni.


Pakko rientää pukemaan, napata kamera ja syyhkäistä ulos kuvaamaan.

Tästähän tulee ihan mahtava päivä J.

Koska päivä alkaa näin hienosti, tekee mieleni jakaa sinulle myös aivan huikea onnistuminen keittiön puolelta. Nimittäin teriyaki marinoidut lohinugetit. Enpä muista, koska olisin syönyt edes fish & chipsejä näin suurella mielihalulla.




Ohje on helppo ja onnistuu takuuvarmasti, kunhan näet hiukan vaivaa ja etsit käsiisi pankojauhoja. Niitä löydät varmimmin etnisistä kaupoista, mutta myös hyvin varustetuista Citimarketeista.

Pankojauhoilla nugeteista saat ihanan rapsakoita, vaikka uunissa paistaen, niin kuin tässä ohjeessa on tehty.


                        kuva lainattu googlesta

Näitä lohinugetteja tarjoamalla olet ystäväpiirisi suosiossa sen takaan. Maistuvat vaikka kylmänäkin.




TERIYAKI LOHINUGETIT JA HELPPO KERMAVIILIKASTIKE


Raaka-aineet:

  • 500 g kirjolohifilettä (reilu kiloinen kokonainen kala)
  • 0,7 dl teriyakikastiketta
  • 4 rkl sitruunan mehua
  • öljyä foliopaperille
Leivitys:

  • ½ dl ruisjauhoja
  • 3 dl pankojauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 2 kananmunaa


Kermaviilikastike:
  • 1 prk kermaviilia (200 g)
  • 1 pieni tai ½ iso sipulia
  • 1 maustekurkku
  • 1 ½ rkl sitruunan mehua
  • ripaus sokeria, suolaa, pippuria myllystä



Tarjoiluun sitruunan lohkoja ja sormisuolaa/suolaa myllystä

OHJE:

Pyyhi lohifileet talouspaperilla kuiviksi. Puhdista hyvin ruodoista.

Mittaa astiaan teriyakikastike ja sitruunan mehu. Sekoita.

Leikkaa terävällä veitsellä paloja kalasta. Aloita häntäpäästä, leikkaa fileesta poikittain noin 3-5 cm levyisiä paloja irrottaen ne nahasta.

Laita kalapalat marinaadiin noin ½ tunniksi.

Aseta uunin lämpötilaksi 220 astetta.

Sekoita kulhossa ruisjauhot, pankojauhot ja suola.

Vispaa kananmunien rakenne rikki toisessa astiassa.

Laita foliopaperia uunipellille ja öljyä se kevyesti vaikka pullasudilla.

Valmista kermaviilikastike tällä välin.

Pilko sipuli ja maustekurkku silpuksi. Yhdistä ne kermaviiliin ja lisää sitruunan mehu. Sekoita ja mausta ripauksella sokeria, suolaa ja pippuria (tilliä). Laita jääkaappiin odottamaan.

Leivitä lohenpalat.

Kasta ensin kananmuniin ja tiputa ruis-pankoseos astiaan (tässä on hyvä olla korkealaitainen kulho) ravistele niin, että jauhot tarttuvat tasaisesti koko nugetin ympärille. Kun teet näin, niin jauho ei tartu sormenpäihin niin herkästi.

Laita valmis leivitetty lohinugetti öljytyn foliopaperin päälle.

Paista nugetteja noin 15-20 minuuttia.


Ripottele valmiiden lohinugettien päälle sormisuolaa/suolaa myllystä.

Tarjoa porkkana/paprika/kurkku suikaleiden kera tai salaatilla/perunoilla.



Katso täältä ohje myös maistuville lohi-lehtikaalipihveille.