Pages

keskiviikko 27. heinäkuuta 2016

GRILLATTUA NIERIÄÄ, kukkakaalipyrettä sekä timjami-kanttarelleja, juhlavaa ruokaa arkeen




Eilen aamulla jo herätessä oli mieletön hyvän halu, nälkä taisi vaivata.





Harvinaista kylläkin minulle, koska yleensä syödään vasta illalla eteläeurooppalaisittain kahdeksan jälkeen. Aamuisin tyydyn siis pannulliseen kahvia. Melko terveellistä vai mitä J.





No töihin päästyäni iskeekin heti nälkä.





Aamulla ajelin kauppaan ennen töihin tuloa ja ihanaa kalatiskillä oli tuoretta nieriää, lohikin olisi kyllä kelvannut, olihan meillä kalapäivä.





Nieriä kuitenkin sopii meidän pikku perheelle paremmin pienen kokonsa vuoksi.






Sunnuntaina olin kerännyt kanttarellejakin, huippuherkkua oli siis luvassa päivälliseksi.






Olin kyllä niin fiiliksissä ruoasta, joten sitä juhlistettiin myös lasillisella valkoviiniä, vain valkoinen pöytäliina puuttui J.





Erityisen ylpeä olen siitä, että kerrankin sain kalan nahan täydellisen rapeaksi, hyvältä maistui myös kukkakaalipyre ja herkulliset pikkuiset timjami-kanttarellit.





Otappa sinäkin tämä helppo ohje talteen.


GRILLATTUA NIERIÄÄ, KUKKAKAALIPYRE JA TIMJAMI-KANTTARELLIT (4:lle)



Raaka-aineet:

  • Nieriää, lohta tai kirjolohta varaa n. 200 g/ruokailija
  • n. litra kanttarelleja
  • 1 keskikokoinen kukkakaali (500-600g)
  • 100 g Creme Bonjour kanttarelli tuorejuustoa
  • suolaa, pippurisekoitusta
  • timjamia
  • muutama varhaissipuli
  • voita ja öljyä


OHJE:

Leikkaa kalafileet annospaloiksi. 

Tee nahkaan muutama viilto ja ripauttele päälle pippurisekoitusta sekä suolaa.

Pieni kukkakaali kukintoihin ja laita kattilaan.

Lisää vettä niin, että kukkakaalit juuri ja juuri peittyvät.
Mausta suolalla.

Keitä kypsäksi, mutta vältä yli keittämistä.

Kaada keitinvesi pois ja laita kukkakaalit mixeriin ja soseuta ne yhdessä kanttarelli tuorejuuston kera.

Maista ja lisää suolaa tarvittaessa. Laita takaisin kattilaan, niin pyre pysyy lämpimänä.

Laita paistinpannu kuumenemaan (mielellään parilapannu).

Lisää kuumalle pannulle tilkka öljyä ja nokare voita.

Lisää kalat pannulle, nahkapuoli alaspäin. 

Laske lieden lämpöä keskilämmölle ja anna kalan paistua hiljalleen, älä käännä kalaa noin 7-10 minuuttia.

Paista tällä aikaan puhdistetut kanttarellit (pienet kannattaa jättää kokonaisiksi) voissa.

Paista kanttarelleja ensin muutama minuutti yksinään, lisää sitten pannulle viipaleiksi leikatut varhaissipulirenkaat ja muutamia timjamin oksia.

Maista ja mausta sienet suolalla ja pippurilla.

Kun kaikki on valmista kokoa annos.

Kukkakaalipyre pohjalle, kala nahkapuoli ylöspäin päälle sekä sieniä ympärille.


Herkullista ruokailuhetkeä !

Nälkäisempiä varten oli vielä uusia pottuja :)









maanantai 25. heinäkuuta 2016

KESÄKURPITSA-JUUSTOKEKSIT, myös gluteeniton versio




Ihana aika kotipuutarhurille. Omat viljelyt alkavat tuottaa satoa.




Tosin minä en laittanut tänä vuonna kuin kesäkurpitsaa ja perunaa sekä tietysti erilaisia yrttejä.




Rakuunan olenkin jo kuivattanut.
Mintusta ja salviasta näyttää tulevan myös ihan kivasti purkkiin asti.




Kesäkurpitsaa on kyllä niin kiva kasvattaa. Kiitollinen ja varsin helppo kasvis. Toukokuussa istutin lavalle ja nyt saa pikkuhiljaa alkaa keräämään satoa. Kevät oli lämmin ja kesällä on satanut (välillä vähän liikaakin), joten ei minun ole tarvinnut kuin käydä lavan reunalla kurkkimassa kasvun ihmettä.





Perunat ovatkin sitten eri juttu. Taitavat valmistua vasta elo-syyskuun puolella. No eihän tässä kiirettä ole.





Tällä kertaa tein kesäkurpitsasta keksejä, jotka maistuvat välipalalla tai vaikka telkkaria katsellessa sipsien tilalla.






Keksien maussa ei huomattavaa eroa, teet sitten ne pankojauhoilla tai gluteenittomalla jauhoseoksella. Pankojauholla keksit ehkä aavistuksen rasvaisempia.





KESÄKURPITSA-JUUSTOKEKSIT, myös gluteeniton versio


Raaka-aineet:
  • 1 kesäkurpitsa (n.350g) raastettuna
  • 2 valkosipulinkynttä raastettuna
  • 1 ps mozzarella juustoraastetta (175 g)
  • 1 pkt parmesan juustoa raastettuna  (200g)
  • suolaa, pippuria hiukan
  • 3 rkl persilijaa silputtuna
  • 2 dl pankojauhoja (tai 1,8 dl gluteeniton jauhoseosta)
  • 2 kananmunaa


OHJE:

Pese ja raasta kesäkurpitsa.

Purista raaste lävikön läpi niin, että saat ylimääräisen nesteen pois. Voit myös kuivata liinalla.

Laita kuivattu raaste kulhoon ja raasta sekaan valkosipulinkynnet.
Mausta hiukan suolalla ja pippurilla.

Lisää sekaan juustoraasteet sekä persilija silppu.
Sekoita hyvin.

Lisää massaan joko pankojauhot tai gluteenittomat jauhot riippuen siitä kumpaa haluat käyttää.

Lopuksi riko sekaan kananmunat.

Aseta uunin lämpötilaksi 180 astetta (kiertoilma) 200 tavallinen.

Nostele ruokalusikalla uunipellille leivinpaperin päälle nokareet massasta ja painele ne lusikalla lituskaksi.

Jätä tarpeeksi tilaa keksien väliin, etteivät ne uunissa leviä kiinni toisiinsa (n. 12 keksiä/pelti 60 cm leveä).

Paista uunin keskiosassa n. 10-15 minuuttia, kunnes keksit saavat väriä.

Anna keksien jäähtyä leivinpaperin päällä ennen kuin siirrät niitä.


Raikas dippi limestä ja vaahterasiirapista

Keksit voi nauttia ihan sellaisenaan tai kastaa dippiin.

Itse tein jugurtista, limestä ja vaahterasiirapista raikkaan dipin, mihin kastoimme keksejä.

  • 5 rkl turkkilaista jugurttia
  • 1 limen kuori raastettuna
  • ½-1 limen mehu
  • 2 tl vaahterasiirappia
  • ripaus suolaa ja pippuria
  • Kaikki sekaisin.







maanantai 18. heinäkuuta 2016

Grillattua Camembert juustoa, jälkiruokien ehdoton kuningas





Aprikoosi viikonlopun kruunu on tietenkin grillattu Camembert juusto, mielestäni hienostuneen mieto jälkiruoka juusto.





Camembert juusto on ranskalainen valkohomejuusto, joka on myös yksi tunnetuimmista ranskalaisen keittiön gastronomian symboleista.





Voiko jälkiruoka olla enää parempaa… EI… jos minulta kysytään J.





Juusto tarjoillaan aprikoosihillon kera (ohje edellisessä postauksessa tässä) sekä tuoreiden mustikoiden kera.





Seuraksi maistuu pannukahvi ja kahvilikööri.





Yhdestä Camembert juustosta  (250 g) saa kolmelle herkullisen jälkiruoan.





GRILLATTUA CAMEMBERT JUUSTOA APRIKOOSIHILLON KERA (3:LLE)


  • 1 camembert juusto (250 g)
  • tuoreita aprikooseja
  • aprikoosihilloa
  • tuoreita marjoja
  • sitruunamelissaa koristeeksi (mansikka balsamicoa)


OHJE:

Kuumenna grilli 200 asteeseen.

Öljyä parilaa.

Halkaise aprikoosit ja poista kivet.

Grillaa juustoa n. 5 minuuttia/puoli, niin että juusto pehmenee.

Grillaa myös aprikoosin puolikkaita.

Tarjoa juusto kuumana aprikoosien, hillon ja tuoreiden marjojen kera.

Sitä parempaa mitä löysempi juusto on.

Voit tarjota juustoa myös keksien päällä nautittavana.











APRIKOOSI, ihana kirpeä hedelmä, aprikoosihilloa ja aprikoosi-broilerin fileevartaat






Ihanaa tuoreita aprikooseja on taas kaupan hyllyillä.






 Aprikoosit ovat olleet minun ihan suosikkeja lapsuudesta lähtien. Muistan, kun äiti hyvissä ajoin ennen joulua osti kuivattuja hedelmiä mm. taateleita, luumuja, sukaatteja  ja  aprikooseja.





 No minä hiiviskelin äidin huomaamatta pussille ja imeskelin hartaasti näitä hiukan kirpeälle maistuvia herkkuja.  Taisin kyllä jäädä kiinni itse teossa viimeistään silloin, kun joulukakkuja piti alkaa leipomaan.





No silloin ei karkkeja liiemmin osteltu eikä nautittu muulloin kuin juhlapäivinä.





Aprikoosit maistuivat niin hyviltä, vieläkin joskus ostan niitä, kun haluan herkutella.





Eilen illalla päätin keittää hillon aprikooseista ja timjamista, mutta eihän minulla kotona ollutkaan kyseistä yrttiä. Onneksi naapurissa asuu viherpeukalo Kati ja sieltä löytyi apu. Olipa muuten kiva, että näin tapahtui, matkaan sain myös sitruuna-ajuruohoa, timjamin sukulaiskasvia, ihana uusi tuttavuus minulle. Ja sainpa maistaa myös ananassalviaa, jonka tuoksu ja maku todellakin muistutti ananasta , sopii varmasti loistavasti jälkiruokiin.





Tänään taas työpäivän jälkeen käännetään auton nokka kohti Asikkalaa ja päästään nauttimaan keskellä metsää sijaitsevalle rakkaalle mökillemme.





Meillä on APRIKOOSIJUHLAT  mökillä :)

Hilloa voi käyttää ihan sellaisenaan sekä juomiin ja marinaadeihin.





APRIKOOSIHILLOA TIMJAMILLA JA SITRUUNA-AJURUOHOLLA


Raaka-aineet:
  • 500 g tuoreita aprikooseja
  • 1,5 dl hunajaa
  • ½  tl tuoretta timjamia
  • 1 tl tuoretta sitruuna-ajuruohoa (voi korvata tavallisella timjamilla)


OHJE:

Pese aprikoosit ja poista kivet.

Pilko pienemmäksi ja soseuta mixerillä soseeksi.

Laita sose kattilaan ja lisää joukkoon hunaja sekä yrtit.

Kuumenna ja anna kiehua noin 10 minuuttia.

Jäähdytä ja purkita (säilyy jääkaapissa noin kuukauden)




APRIKOOSIA JA BROILERIA VARTAASSA ( 4:lle)

Raaka-aineet:
  • n. 500 g broilerin ohut fileeleikkeitä
  •  n. 250 g tuoreita aprikooseja
  • varrastikkuja (jos käytät puisia, liota niitä vähintään 15 minuuttia)
  • Marinaadiin:
  • 3 rkl aprikoosihilloa
  • ½ dl tummaa sokeria
  • 4 rkl riisiviinietikkaa
  • 1 rkl sambal oelak kastiketta ( tai srirachaa)
  • 2 rkl kalakastiketta
  • 1 tl raastettua inkivääriä
  • 1 valkosipulin kynsi raastettuna

OHJE:

Valmista ensin marinadi.

Laita kaikki aineet kattilaan ja kuumenna. Anna kiehua noin 3-5 minuuttia.
Jäähdytä marinadi.

Leikkaa broilerin fileeleikkeet 4-6 osaan.

Kaada puolet jäähtyneestä marinadista broileripalojen päälle.
Anna marinoitua jääkaapissa vähintään 2 tuntia.

Puolita aprikoosit.

Ota lihat lämpenemään noin 15 minuuttia aiemmin.

Tikuta vartaat vuoron perään broilerin pala ja tuore aprikoosi.
Kannattaa käyttää kahta varrastikkua vierekkäin, silloin on helpompi kääntää vartaita grillatessa (liha ei pyöri tikussa).

Lämmitä grilli n. 200 asteeseen.

Öljyä parila tai grilliritilä.

Paista vartaita noin 4 minuuttia / puoli, kunnes ne ovat kypsiä.

Lopuksi valele jäljelle jäänyt marinadikastike vartaiden päälle.

Nautiskele aprikoosin piristämistä broilerin vartaista.

Kurkkaa myös seuraava postaus, jossa herkutellaan ihanan grillatun Camembert juuston  TÄSTÄ  ja aprikoosihillon kera J








keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

Herkullinen paahdettu tomaattikastike soijapaloille, luomu baby herkkusieniä ja rucolanversoja, kasvisruokaa parhaimmillaan




No hitsit mikä muisti mulla on nykyään, siis ihan luokattoman huono. Aiemmin aina ihmettelin, kun rakas puolisoni unohteli milloin mitäkin, niin tavaroita kuin asioitakin. No meitä on nyt sitten jo kaksi perheessä.




Varsinkin ihmisten nimet tuppaa unohtumaan ja se vasta noloa on. Tilanteessa täytyy vaan osata kiemurrella. En minä kehtaa aina kysyäkkään ja tietysti se riippuu tilanteesta. Onneksi tuo kasvomuisti on vielä säilynyt ja noloahan se olisikin jos en muistaisi asiakkaitani edes kasvoihin katsomalla.




Pitäisi ottaa taas vanha harrastukseni ”sanaristikot” käyttöön, ainakin väittävät niiden auttavan muistiin.





Tytär kertoi ystävänsä kysyneen (siis jo joskus toukokuussa) josko minulta löytyisi jotain reseptiä soijarouheiden- ja palojen käyttöön. On minua jo keritty muistuttaa, no puolustaudun kun vasta oli juhannus ja siihen piti keksiä kisoja, talent-ohjelman harjoittelua ja tietysti 3 päivän ateriat isolle porukalle :D.





Eilen kaupassa vihdoin muistin ja onneksi niin. Kyllä meillä on syöty paljonkin soijasta valmistettua ruokaa, tosin siitä on aikaa jo muutamia vuosia. Kyllästyttiinköhän me silloin?





No joka tapauksessa tästä soijapaloista valmistetusta ateriasta tuli ihan hirmu hyvää ja sain vihdoin ja viimein aiheen tutustua myös kaurakermaan. Kiva uusi tuttavuus tuo Oatly-ruokaan kaurakerma. Hinta tietty hiukan arvokkaampi kuin tavallisen kerman, mutta maku on ihanan pehmeä ja oikean kerman tuntuinen. Mikä parasta tämä käy vegaanille ja kasvissyöjille eli kaikki voivat syödä samasta kasarista. Tällä herkullisella kasvisaterialla voit hämmästyttää lihansyöjänkin.





SOIJAPALOJA PAAHDETUSSA TOMAATTIKASTIKKEESSA KERA LUOMU BABY HERKKUSIENTEN JA RUCOLAVERSOJEN (OHJE4-6:LLE)





Olen jakanut ohjeen työvaiheittain, mutta raaka-aineet löytyvät kaikki samasta listasta. Ohje on kuitenkin helppo ja nopea, eniten aikaa vie (puoli tuntia) tomaattien paahtaminen, jonka voi tehdä vaikkapa jo edellisenä iltana ja soseuttaa valmiiksi.



Raaka-aineet:

  • 6-8 tomaattia
  • 3 valkosipulin kynttä
  •  oliiviöljyä
  • ½ chilipalko
  • 4 dl soijapaloja
  • 4 1/2 dl vettä
  • 2 ½ rkl kasvisfondia
  • 1 rkl soijaa
  • 200 g luomu baby herkkusieniä
  • 1 sipuli
  • 3 tl tomaattipyrettä
  • 2,5 dl oatly ruokaan (kaurakermaa)
  • suolaa ja pippuria
  • rucolan versoja
  • maapähkinöitä, fetajuustoa ja rosepippuria (ei välttämättömiä)


OHJE:

Tomaattien paahtaminen:

Aseta uunin lämpötilaksi 180 astetta.
Pese tomaatit ja leikkaa ne 4:n osaan (poista kannat).
Kuori valkosipulit ja murskaa hiukan.
Laita tomaatit ja valkosipulin kynnet uuni vuokaan.
Ripottele pintaan 2 rkl oliiviöljyä ja ripaus suolaa.
Anna paahtua noin 30 minuuttia.

Soijapalojen esivalmistelu:

Keitä vesi kiehuvaksi ja ota pois liedeltä.
Lisää veteen kasvisfondi ja soija sekä soijapalat.
Jätä soijapalat kattilaan turpoamaan.

Kastikkeen valmistus:

Puhdista harjalla herkkusienet ja pilko sipuli.

Laita kasariin (pannulle) oliiviöljyä ja kuumenna.

Lisää herkkusienet ja pilkottu sipuli ja anna niiden saada väriä pintaan.

Ota tomaatit uunista ja pilko chilipalko.

Soseuta paahdetut tomaatit sekä valkosipulinkynnet (mixeri on paras tähän tarkoitukseen, onnistuu varmasti myös bameksilla)

Lisää soseeseen viipaloidut chilit sekä 3 tl tomaattipyrettä ja soseuta niin että tomaattikastikkeesta tulee tasainen.

Kaada nyt turvonneet soijapalat herkkusienipaistoksen sekaan ja lisää myös tomaattikastike sekä Oatly-kerma.

Anna kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia ja mausta ateria suolalla ja pippurilla.

Itse keitin lisäksi täysjyväriisiä, mutta kastike sopii mainiosti myös pastan ja kuskusin kera.

Kun laitat aterian tarjolle niin voit lisätä päälle maapähkinöitä, muutaman nokareen fetajuustoa ja rosepippuria.

Rucola versot antavat ihanan pikantin maun tälle tomaatti-soijakastikkeelle.


Hyvää ruokahalua kasvisaterian merkeissä J