Pages

torstai 30. kesäkuuta 2016

Muhevaa ja maistuvaa nakki-kaalivuokaa





En ole mikään intohimoinen makkaran syöjä. Kesällä tietty välillä grillataan niin tavallisia grillimakkaroita, ryynäreitä kuin vähän parempia raakamakkaroita.





Vävykokelas tuo meille aina silloin tällöin kassillisen makkaraa enkä sitä pakastamaankaan halua (mielestäni maku ja koostumus kärsii), no silloin ”hukutaan” makkaraan.





Kaikki kuitenkin täytyy syödä, nuuka kun olen. Ai niin voisihan sitä tietty naapureillekin antaa, pitääkin muistaa J.





Mietin pääni puhki, kun mieli ei tehnyt makkarakeittoa saati sitten kastiketta. Googlettamalla löytyi sitten makkarakaaliruokia.

Kaali maistuikin heti kielen päällä, olihan siitä jo muutama kuukausi aikaa kun viimeksi kaalipataa oli tehty.





Kaalia, persiljaa, chilipalko ja sipuli ruokakermaa kävin sitten kaupasta hakemassa.





MAUSTETTU NAKKI-KAALIVUOKA


Raaka-aineet:

  • 1 kg varhaiskaalia
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • ½ purjo
  • 1 chilipalko
  • 2 rkl kasvisfondia
  • 2,5 dl sipuli ruokakerma
  • 1 tl kuivattua yrttisekoitusta (provencal)
  • 400 g nakkeja tai mitä vaan makkaraa (chorizo vois olla ihan mielettömän hyvää)
  • 1 1/2 dl persilja silppua
  • pippuria myllystä
  • Heitin vielä 80 g palvinkinkkua sekaan, kun käyttöpäivä alkoi tulla vastaan, ei todellaan välttämätöntä
  • öljyä tai voita paistamiseen


OHJE:

Pilko varhaiskaali suikaleiksi.

Pilko pieneksi myös sipuli, valkosipulinkynnet.

Siivuta ohuiksi renkaiksi purjo sekä chilipalko.

Pilko makkarat.

Öljyä hiukan uunivuokaa ja aseta uunin lämpötilaksi 190.

Laita öljyä tai voita wokpannulle tai korkealaitaiselle paistinpannulle ja lisää suikaloitua kaalia pienissä erissä.

Lisää joukkoon myös pilkotut sipulit sekä chili.

Kun kaali näyttää ”supistuvan” sekoita joukkoon kerma ja kasvisfondi sekä rouhi joukkoon mustapippuria.

Anna ”kaalihöystön” hiukan aikaa muhia ja lisää joukkoon puolet persilja silpusta.

Paista eri pannulla makkaroihin hiukan paisto pintaa.

Kaada ”kaalihöystö” uunivuokaan ja sekoita joukkoon paistetut makkarat.

Anna nakki-kaalivuoan muhia uunissa noin tunnin.

Tarjoile puolukoiden kera.



keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

Pekoniin käärittyjä täytettyjä perunoita ja kesäkurpitsoja




On se vaan niin kumma, kun kesällä olevinaan saa mässäillä ja grillailla ihan estoitta. Juurihan selvittiin Juhannuksen herkuista  ja taas tekee mieli pekonia.





Vaakaa ei kyllä nyt tee mieli ottaa esiin ja onneksi kesä on ollut lämmin. Voi ihan vapaasti vetää ylleen löysät shortsit ja paidan, ei ahdista, ei  J.




Uuniperunoita alkoi tehdä mieli ja kun noita pekoniin käärittyjä vihanneksia, lihoja , kaloja ja sitä kuuluisaa raparperiakin on nähty useampaan otteeseen, niin miksi ei sitten kokeiltaisi perunaa ja kesäkurpitsaa.



Ihan grillissä pelkästää tämä ei varmaankaan onnistuisi, paitsi ehkä keittämällä potut ensin al denteksi.





Joten uunissa tehtiin nämä herkulliset täytetyt  perunat  ja kesäkurpitsat.








PEKONIIN KÄÄRITTYJÄ POTTUJA JA KESÄKURPITSAA, JUUSTO-KINKKU-SMETANA TÄYTTEELLÄ



Raaka-aineet:


5 isoa perunaa (itse tein isoista varhaisperunoista) 
1 iso kesäkurpitsa
1 iso pkt (340g) amerikan pekonia
cocktailtikkuja

Grillauskastike:

5 rkl sweet-chilikastiketta
2 rkl ketjap manis soijaa

Täyte:

150 g creme fraiche
3 dl baby pinaattia silputtuna
100 g palvinkinkkua tai kalkkunaleikettä
2 dl tavallista juustoraastetta
2 dl parmesan juustoraastetta
valko- ja mustapippuria, tarvittaessa suolaa
varhaissipulin vartta silputtuna

OHJE:

Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta. Laita leivinpaperi uunipellille.

Pese perunat hyvin ja kuivaa ne. Tee haarukalla reikiä perunaan.

Leikkaa perunan toinen pää tasaiseksi, niin että se pysyy hyvin pystyssä.

Aloita pekonin kierittäminen alhaalta, noin 2 siivua/peruna. Kiinnitä pekonin päät coctailtikuilla. Jätä perunan yläosa pekonitta.

Sekoita grillauskastike ja sivele kastiketta kevyesti perunoiden pintaan, laita perunat uunipellille.

Paista perunoita alatasolla reilu 30 minuuttia.

Leikkaa kesäkurpitsa 3-4 osaan ja kieritä myös niille pekonit ja pintaan grillauskastike.

Ota uunipelti uunista ja lisää kesäkurpitsat pellille. Paista vielä reilu 30 minuuttia yhdessä perunoiden kera.

Tee täyte sillä välin.

Kaada creme fraiche kulhoon, lisää pilkotut baby pinaatit, silputtu palvinkinkku sekä juustoraasteet.
Sekoita ja mausta pippureilla ja suolalla.

Ota kypsät perunat ja kesäkurpitsat pois uunista ja anna niiden jäähtyä n. 5 minuuttia, jotta pystyt käsittelemään niitä.

Poista cocktailtikut, jotta kasviksia on helpompi käsitellä.

Poista sisukset sekä perunoista, että kesäkurpitsoista. Laita sisukset lautaselle ja survo niitä haarukalla. Lisää survos täytteen sekaan.

Täytä perunat ja kesäkurpisat (varmista sormella painaen, että täytettä on joka puolella) kukkuralleen.

Sivele grillauskastiketta vielä kasvisten pekonien päälle ja laita ne vielä n. 5-10 uuniin, niin että juusto sulaa.

Itselläni jäi 2 siivua pekonia yli, jotka paistoin pannulla  ja silppusin koristeeksi.

Lisää varhaissipulia valmiiden täytettyjen perunoiden ja kesäkurpitsojen päälle.

Tarjoile vaikka salaatin, makkaran tai grillatun lihan kera.

Molemmat maistui herkullisilta, mutta kesäkurpitsa oli ihan pro :)






tiistai 21. kesäkuuta 2016

GRILLATTUA BROILERIN FILEEPIHVIÄ YHDESSÄ CHEDDARIN, PEKONIN JA MAISTUVAN GLASEERAUSKASTIKKEEN KERA





Mieheni oli viime viikolla päiväreissulla Tallinnassa. Hänen piti hakea tarvikkeita ja tietty samalla tuli auton peräkontissa muutama juhannusjuomakin.

Joskus puolen päivän jälkeen minulle pärähti puhelimeen viesti:  ”Kato mitä herkkuu”…. ja tokihan perässä tuli myös kuva annoksesta. No kuva ei oikein välittänyt tietoa, mutta kyseltyäni enemmän alkoi annos kiinnostaa minuakin.






Herkullista ateriaa tarjosi Rocca al Maren ostoskeskuksessa ravintola Mack-Bar-B-Que (amerikkalaistyylinen ruokapaikka). Kuulemma niin hyvää, että minun toivottiin heti viikonloppuna mökillä grillaavan samanlaista.







Kyseessä oli siis cheddarjuusto täytteinen broilerinfilee, joka oli kääritty pekoniin ja tarjoiltiin barbaque-kastikkeen kera.






Eikös vaan kuullostakin hyvältä ja helpoltakin toteuttaa. BBQ-kastike ei ole kuitenkaan minun mielikastikkeita, joten broilerit saivat hiukan toisenlaisen glaseerauskastikkeen pintaansa.

Itse pihvit eivät kaipaa mitään lisämausteita, sillä cheddarjuusto ja pekoni antavat tarpeeksi makua glaseeraukastikkeen kanssa.









 Kuvassa näkyvää grillausmaustetta käytin kasviksien mausteena, en siis broilerinpihveihin.



GRILLATTUA BROILERIN FILEEPIHVIÄ, CHEDDARIN JA PEKONIN KERA SEKÄ MAUSTEINEN GLASEERAUSKASTIKE (6:lle)


Raaka-aineet:

  • 6 kpl Broilerin fileepihvejä (paksuja rintafileitä)
  • 1 pkt  pekonia
  • 1 pkt hyvää cheddarjuustoa palana


Glaseerauskastike:

  • 2 rkl hunajaa
  • 2 rkl ketjap manis soijakastiketta
  • 1 rkl worchesterkastiketta
  • ½ tl cayennepippuria
  • 3 rkl sweetchili-kastiketta


OHJE:

Nuiji broilerin fileepihvejä ohuemmaksi  (kannattaa käyttää muovipussia tai tuorekelmua pihvin päällä)

Leikkaa cheddarjuustosta 6 reilua palaa (n 1,5 cm) ja kääri ne fileepihvien sisään.

Rullaa nyt pekonit pihvien päälle (itsellä meni 1,5 siivua/fileepihvi)

Grillaa broilerin fileepihvit keskilämmöllä, niin että broilerin pihvit kerkeävät kypsyä myös sisältä. 

Itse käytin parilapannua grillissä, kun arvelinkin juuston pyrkivän ulos. Näin säästyin suuremmalta grillin jäkisiivoukselta.

Kääntele broilerin pihvejä ja grillaa jokaista sivua.

Lisää glaseerauskastikkeen aineet kattilaan ja lämmitä kastiketta.

Kun pihvit ovat kypsät, voitele kastiketta ympäri broilerikääröjä.

Nämä herkulliset broilerinyytit onnistuvat helposti myös paistinpannulla paistaen, voit laittaa ne glaseerauskastikkeen kanssa hetkeksi 200 asteiseen uuniin.


Anteeksi kuvien huono tarkkuus, grillaus meni myöhäiseksi eikä salamavalo tullut mukaan matkaan, joten pitkä valotusaika teki kuvista epätarkkoja, onneksi se ei kyllä vaikuttanut makuun J





sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

KYLMÄSAVULOHIKAKKU, se viettelevän herkullinen





Menin taas torstai-iltana töiden jälkeen ruokakauppaan ihmettelemään mitä sitä laittaisi illalla ruokaa ja jotain kivaa voisi leipoa mökille mukaan.





Olen aiemminkin kertonut teille, että etsin aina inspiraatiota vasta kaupassa.






Juustotiskillä katselin hyllyjä ja silmiini osui uusi tuote, Valion Viola kylmäsavulohi tuorejuustopaketti. Paketti näytti niin houkuttelevalta, joten se päätyi ostoskoriin. Siitähän se ajatus sitten lähti, minäpä leipoisin suolaisen kakun mukaan mökille.





Koriin päätyi vielä Apetinan laktoositonta välimerellistä juustoa sekä laktoositonta kuohukermaa ja kylmäsavulohta yhdessä muutaman limen kera. Hienoa, että nykyään saa niin monia tuotteita laktoosittomana. Kotona olikin saaristolaisleipää ja punajuuriviipaleita.






Ilta-aterialle päädyin tekemään nopean kinkku-aurajuustokiusauksen, joka ei veisi aikaa ja pääsin heti kotona  tekemään tätä ihanaa lohikakkua seuraaksi päiväksi mukaan mökkireissulle.

Voitin tällä kyseisellä kakullani 1.sijan Arla Apetina kansainvälisessä tastetwist-kisassa! Vähänkö olin otettu.



KYLMÄSAVULOHIKAKKU


Raaka-aineet:

  • Saaristolaisleipää
  • 100 g etikkapunajuurta (kokonaista tai viipaleina)
  • 200 g Viola kylmäsavulohi tuorejuustoa
  • 100 g Apetinan laktoositonta välimerellistä juustoa (feta)
  • 2 dl laktoositonta kuohukermaa
  • 1 limen mehu
  • 3 tl liivatejauhetta (5 liivatetta)
  • suolaa, pippuria
  • Koristeluun:
  • kylmäsavulohta
  • tilliä
  • limeä
  • syötäviä kukkia


OHJE:


Mittaa mixeriin punajuuret ja laita mukaan kylmäsavulohi tuorejuustosta puolet.

Aja punajuuret soseeksi.

Lisää loput kylmäsavulohi tuorejuustosta sekä Apetina juusto.

Sekoita juustotahna tasaiseksi.

Purista limen mehu mikron kestävään kuppiin ja mittaa sekaan liivatejauhot.

Vispaa kerma vaahdoksi ja yhdistä juustomassa kermaan.

Mausta suolalla ja pippurilla.

Leikkaa leivinpaperista sopivan kokoinen pohja irto kakkupohjavuokaan (itselläni oli 18 cm vuoka)

Levitä saaristolaisleipä viipaleita pöydälle ja paina kakkuvuoan reunoilla niin, että saat sopivan kokoisen pohjan lohikakulle.

Laita nyt leivät kakkuvuokaan leivinpaperin päälle.

Lämmitä liivateseosta 30 sekuntia mikrossa ja kaada liivateliemi ohuena nauhana kakkuun, sekoita koko ajan.

Kaada massa kakkuvuokaan ja anna jähmettyä vähintään 4 tuntia.

Koristele kakku kylmäsavulohiviipaleilla, limellä, tillillä ja syötävillä kukilla.

Palan painikkeeksi sopii lasillinen valkoviiniä jos oikein haluat fiilistellä  J








tiistai 14. kesäkuuta 2016

TUOREET PANNUSIIAT JA ENSIMMÄISET KOTIMAISET UUDET PERUNAT UUNISSA






Meillä on pyritty syömään kalaa ainakin kerran viikossa. Parastahan olisi jos sen saisi itse pyydettynä tai edes kaverin kalastamana.





Nyt on pitänyt niin kiirettä mökillä, jotta katiskaa ei ole tullut heitettyä veteen, saati sitten virveliä,  ongesta puhumattakaan.





Meillä mökillä on tosi tumma vesi ja kalat sen mukaisesti tosi mustia. Pitää aina tutkia evät ja muut kunnolla, että tietää mikä fisu on napannut koukkuun.





Muutamia vuosia sitten hyvien ystävieni lapset (olisivatko olleet vähän toisella kymmenellä) virvelöivät laiturilla, kun alkoi kuulua kiivasta huutoa. Minä jo kuvittelin jotain pahaa tapahtuneen, mutta pojat ”taistelivatkin” 10 kiloisen hauen saamisesta ylös. Oli se hieno saalis ja pojatkin niin ylpeinä. No siitä saatiin koko porukalle hyvät sapuskat.





Olin kyllä niin iloinen kun eilen pistäydyin kauppaan ja näin kalatiskillä juuri sopivan kokoisia pikkusiikoja. Onhan se lohikin hyvää, mutta järvikalat on kyllä meidän perheen suosikkeja.







Kalasta on niin moneksi ja varsinkin näin kesällä se on kivan kevyttä sapuskaa.



PIENET PANNUSIIAT JA UUDET PERUNAT UUNISSA



Raaka-aineet:

  • 8 isompaa uutta perunaa
  • 1 iso sipuli
  • ½ purjoa (vihreä osa)
  • 6 pannusiikaa (valmiiksi perattuja)
  • tuoretta tilliä
  • 1 sitruuna
  • parmesan juustoraastetta
  • suolaa, sitruunapippuria, mustapippuria
  • oliiviöljyä
  • foliopaperia






OHJE:


Aseta uunin lämpötilaksi 180 astetta (kiertoilmauuni)

Pese ja siivuta perunat.

Laita uunivuokaan foliopaperia niin, että sitä on myös reunoilla.

Levitä vaikka pullasudilla öljyä folion päälle.

Asettele perunasiivut vuokaan ja rouhi niihin suolaa sekä mustapippuria.

Leikkaa purjo (vihreä osa) sekä sipuli siivuiksi ja laita perunoiden päälle vuokaan.

Ripauta päälle vähän suolaa ja muutama tillin varsi ja hiukan oliiviöljyä.

Laita foliopaperi kanneksi ja paista uunissa noin 30-40 minuuttia. Perunoiden ei tarvitse olla ihan kypsiä, sillä kypsennys jatkuu vielä.

Tee kaloille kylkiin muutama viilto.

Purista ½ sitruunan mehu kalojen vatsaan sekä täytä muutamilla tillin oksilla.

Mausta kalat suolalla ja sitruunapippurilla. Laita kylmään odottamaan.

Nosta vuoka uunista ja lisää kalat uunivuokaan päällimmäiseksi.

Siivuta jäljelle jääneestä sitruunasta siivuja kalojen päälle. 

Laita foliopaperi jälleen kanneksi ja paista n. 15-20 minuuttia.

Ota vuoka uunista ja lisää kalojen päälle parmesan juustoraastetta.

Grillaa grillivastuksen alla hetki niin, että juusto hiukan ruskistuu.

Hyvää ruokahalua J