Nyhtölihaa peuranpaistista sekä itsetehtyjä tortilloja



Viikonloppuisin on aikaa viettää keittiössäkin vähän pidemmän aikaa. Minäkin olen töissä normaalisti maanantaista lauantaihin, ei sitä iltaisin enää jaksa keittiössä kökkiä montaa tuntia. Sunnuntain voi hyvin pyhittää leipomiseen ja tehdä ruokaa pitkän kaavan mukaan.



Tytär ja hänen avopuolisonsa olivat katsomassa tulevaa koiranpentuaan Itä-Suomessa ja päätin yllättää heidät tekemällä nyhtöpeuraa kotitekoisten tortillojen kanssa. Onhan se mukava tulla valmiiseen pöytään pitkän ajomatkan jälkeen.




Peurasta olen aiemmin laittanut niin pataa kuin paistiakin, mutta ajatus nyhtöpeurasta koukutti.

Halusin maustaa peuran, en niin perinteisillä mausteilla, vaan aasialaisen keittiön makumaailmaan kuuluvilla chilillä, makealla soijalla ja hunajalla.

Vaikka peuranliha ei vaadi niin pitkää haudutusta kuin normi possun tai naudanliha niin nyhtölihana pidin kuitenkin sitä reilut 4 tuntia uunissa matalassa lämmössä.





Nyhtöpeuran ollessa uunissa valmistin tortillat. Oli muuten ensimmäinen kerta, mutta ei todellakaan viimeinen. Nämä hakkaavat mennen tullen kaupasta ostetut. Resepti on Myllyn Paras sivuilta ja durumvehnäjauhoilla tehty.

NYHTÖPEURAA JA KOTONA TEHTYJÄ TORTILLOJA


Raaka-aineet:

Nyhtöpeura:

  • 1300 g peuranpaistia
  • 6-7 salottisipulia
  • 1 rkl sambal oelak maustekastiketta
  • ½ dl ketjap manis kastiketta (makea soija)
  • ½ dl soijakastiketta
  • 3 valkosipulinkynttä raastettuna
  • 1 chilipalko viipaloituna
  • ½ limen mehu
  • 1,5 rkl tummaa sokeria (myös tavallinen käy)
  • lopuksi 1/4 - ½ dl hunajaa (kun paisti on kypsä)



OHJE:

Huuhtele paisti kylmällä vedellä ja kuivaa se. Jos paistissa on kalvoja poista ne.

Laita paisti uunivuokaan ja anna olla vähintään ½ tuntia huoneen lämmössä.

Kuori ja halkaise salottisipulit ja lisää ne paistin kanssa vuokaan.

Sekoita kipossa sambal oelak, soijakastikkeet, limen mehu, sokeri ja raasta sekaan valkosipulinkynnet. Lisää vielä viipaloitu chilipalko.

Kaada maustekastike paistin päälle.

Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta.

Paista peuranpaistia ensin ½ tuntia ilman foliota, niin että kastike alkaa porista. Ota pois uunista lisää folio kanneksi ja alenna uunin lämpötila 120 asteeseen. Jatka paistamista tässä lämmössä 4 tuntia. Voit kääntää lihan ympäri puolessa välissä.

Kun liha on valmis ota se uunista, anna hiukan jäähtyä ja revi se sitten haarukoilla nyhtölihaksi.

Sekoita nyt hunajaa lihan sekaan ja maista suola, lisää tarvittaessa. Jätä odottamaan.


Tortillat:
  • 5 ½ durumvehnäjauhoja
  • ½ tl suolaa
  • ½ dl öljyä
  • 2 dl vettä


OHJE:

Sekoita suola vehnäjauhoihin, lisää vesi ja öljy. Vaivaa taikinaksi.

Leivo taikinasta noin 20 cm pitkä tanko ja jaa se 10 osaan.

Pyöritä palloiksi. Laita liinan tai muovin alle etteivät ne kuiva.

Kauli pallot ohuiksi letuiksi (paistinpannun kokoisiksi). Pidä vielä liinan alla.

Paista letut yksi kerrallaan kuivalla pannulla (älä pidä liettä täysillä) Käännä kun ne saavat hiukan väriä.

Jatka samoin kunnes kaikki on paistettu.



Valmista vihreä salaatti ja guacamole tai voit käyttää vaihtoehtoisesti vaikka ranskankermaa.

Kuumenna nyhtöpeura kattilassa, täytä tortillaletut sillä sekä salaatilla ja valitsemallasi kastikkeella.




Hyvää ruokahalua J

Meillä jäi tuota nyhtölihaa ihan reilusti yli, joten seuraavana päivänä heitin sekaan kookosmaitotölkin ja keitin riisiä, siitähän tuli sitten vielä uusi ateria.


2 kommenttia:

Seuraa myös intagramissa

mukana

Mukana

mukana

mukana
Keski-Uudenmaan blogit Kublo

resepti arkisto

Sisällön tarjoaa Blogger.

Hae reseptejä

Hae tästä blogista

tykkää myös Facebookissa

liity blogini lukijaksi tästä