Muistojen lihapata, se rakkaudella tehty




Ou nou, joko siitäkin on jo 20 vuotta, kun ovet suljettiin. Tai oikeammin myimme liiketoimintamme seuraavalle yrittäjälle.

Meillä oli äitini kanssa yhteinen yritys Keravalla, Cafe Frendi nimeltään. Pyöritimme kahdestaan tuota yritystä reilun 9 vuotta, tosin sisko tuurasi minua vuoden verran, kun rakas tyttäreni syntyi tuona aikana.

Lounaskahvilana meidät tunnettiin ja ennen tuota 90-luvun lamaa meillä oli ns. sopimusasiakkaita melkoisen paljon. No lama vei paljon rakennusfirmoja nurin, mutta me tyttäret taisteltiin laman kourista kaikesta huolimatta. Kovaa työtä ja pitkää päivää, mutta niiden ihanien asiakkaiden myötä sen jaksoi.

Parhaimpina aikoina meillä oli 5-6 eri lounasta tarjolla päivittäin ja voi pojat minkälainen se keittiö oli missä ruoat valmistettiin. Oikeastaan keittiöstä ei voi puhua, vaan keittokomerosta, olisikohan neliöitä ollut ihan 6 yhteensä, hah hah haa.






Päivittäin piti ajaa tukkuun, koska mitään varastointi mahdollisuuksiakaan ei ollut. Yrittäjyys, sisu ja ennen kaikkea rakkaus ruoanlaittoon kuitenkin antoivat virtaa.

Ainutlaatuisia ja ihan huikeita muistoja jäi tuosta ajasta ja monesta asiakkaasta tuli myös pysyviä ystäviä.

Siskon kanssa tuota aikaa muisteltiin muutama päivä sitten sekä samalla niitä suosittuja ruokia, jotka pyörivät usein lounaslistalla.

Yksi pidetyimmistä ruoista oli tämä herkullinen ja täyteläinen lihapata. Nimettäköön se tässä postauksessa muistojen lihapadaksi.






MUISTOJEN LIHAPATA 6:lle


Raaka-aineet:

  • 600-700 g possun ulkofilettä
  • 1 ps (350 g) salottisipulia
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • 7 dl vettä
  • 2 kpl fond du chef naudanliha
  • 2,5 rkl tomaattipyrettä
  • 6-7 kpl kokonaista mautepippuria
  • 1 tl mustapippurirouhetta
  • 2 rkl soijaa
  • 2 laakerinlehteä
  • 1 iso paprika (200g)
  • 1 pkt tuoreita kokonaisia herkkusieniä
  • tuoretta timjamia (silloin taidettiin käyttää kuivattua)
  • öljyä paistamiseen


Suurustamiseen:

  • 1,5 rkl vehnäjauhoja
  • 1 dl vettä


Lisäksi:

  • 1,5 dl kuohukermaa
  • rosepippuria ja timjamin lehtiä


OHJE:

Puhdista possun filee kalvoista ja leikkaa liha kuutioiksi.

Kuori salottisipulit. Jätä ne kokonaisiksi. Pilko valkosipulinkynnet pieneksi.

Lämmitä pannu ja lisää öljyä. Paista lihakuutioille pinnat pannulla ja siirrä ne pataan tai kattilaan.

Kuullota samalla pannulla myös salottisipulit ja pienityt valkosipulinkynnet. Lisää pataan.

Mittaa pataan vesi, pippurit, tomaattipyre, soija, laakerinlehdet sekä fondit. Laita mukaan myös muutama oksa timjamia.

Kuumenna pata kiehuvaksi ja jatka hauduttamista pienemmällä lämmöllä kansi kiinni noin tunnista puoleentoista tuntia minuuttia.

Pese ja leikkaa paprika sopivan kokoisiksi paloiksi. Puhdista herkkusienet talouspaperilla, jätä kokonaisiksi. Lisää ne pataan ja jatka hauduttamista vielä noin 30 minuuttia.

Mittaa 1,5 rkl vehnäjauhoja desiin vettä ja sekoita niin että jauhot sulavat nesteeseen.

Kuumenna pata ja lisää vehnäjauho-vesiseos. Anna kiehua noin 10 minuuttia.

Lisää lopuksi kuohukerma, rosepippuria sekä timjamin lehtiä.


Tarjoa lihapataa perunoilla tai keitetyllä riisillä. 

14 kommenttia:

  1. Pataruoat ovat niin hyviä, tuota syödessä varmasti nousevat monet muistot mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, varsinkin talvella ja kylmällä lihapadat ovat mitä mainioimpia ruokia pöytään. Muistot kyllä kaunistuvat ajan kuluessa, mutta ne ovat se elämän suola.

      Poista
  2. Olipa mielenkiintoinen tarina teidän lounaskahvilastanne. 90 -luvun lama muutti monien elämän.
    Kiitos Sari hienosta kirjoituksesta ja myös herkullisesta Muistojen lihapata -ohjeesta.
    Ihanaa joulun odotusta 💛

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli se aikaa ja hyvin koulutti myös ihmisenä. Nopeasti opetti mikä elämässä on tärkeintä ja onneksi toi ruoan pöytään. Kovia olivat tosiaan ihmisten kokemukset tuohon aikaan ja niin moni kaveri joutui luopumaan ihan kaikesta. Mutta elämää jatkaa kulkuaan ja tuo aina uutta tilalle, kun vain uskaltaa tarttua kiinni. Mukavaa joulun odotusta myös sinulle Tuula <3

      Poista
  3. Oi mitä herkkua. Tätä on testattava 😋💙

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä lämpimästi, ihan parhaita lihapadat kyllä on kunhan vaan on aikaa niitä haudutella :)

      Poista
  4. tuon padan rakkaudentäyteisyyden haistaa jo näistä kuvistakin <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanainen <3, kiva kuulla ja terkkuja sinne Metroseksuaali maahan, jossa Luciasta tuleekin ehkä Luke :D

      Poista
  5. Oi miten herkullisen näköistä. Tunnen melkeimpä tuoksun kuvan välityksellä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanainen <3, olin itsekin unohtanut koko lihapadan, padat on kyllä niin hyviä ja täyteläisiä pitkän haudutuksen jälkeen :)

      Poista
  6. Ihanalta näyttää! Murea lihapata on loistavaa syys-/talviruokaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marika <3 ja juu olet niin oikeassa, mukavaa alkavaa syksyä sinulle!

      Poista
  7. Ihan varmasti tulen pataruokaa laottamaan syksylla meidan uudessa keittiossa, ollaan hyvaa pataa xxx

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oooh, ihana tulla katsomaan teidän uutta keittiötä ja varmasti ollaan hyvää pataa <3. Stemppiä rakentamiseen ja hyvää syksyn alkua!

      Poista

Seuraa myös intagramissa

mukana

Mukana

mukana

mukana
Keski-Uudenmaan blogit Kublo

resepti arkisto

Sisällön tarjoaa Blogger.

Hae reseptejä

Hae tästä blogista

tykkää myös Facebookissa

liity blogini lukijaksi tästä