PITKÄÄN HAUDUTETTUA POSSUN PAAHTOLAPAA



Olen aina ihaillut ja jollain lailla kadehtinutkin jenkkien taidolla ja tyylillä laitettuja liharuokia. Heillä on pitkät perinteet aitojen barbeque aterioiden valmistukseen. Lihaa grillataan pienellä lämmöllä pitkään, unohtamatta savun ja grillikastikkeiden tuomia makuvivahteita.

Sianliha on Amerikoissa yleisin grillattava liha, mutta alueellisia erojakin löytyy, niin naudan, kanan, kalkkunan kuin äyriäistenkin käytössä.




Televisiosta olen kuola valuen seurannut ruokaohjelmia. Ihanaa rapeaksi pinnaltaan paistettua kylkeä, pihviä tai paistia, joka kuitenkin tihkuaa rasvaa ja on mehevää sisältä. Yleensä se saa hunnukseen vielä mausteita pursuavan kastikkeen. Voi nam, tämä olisi se syy, miksi minä matkustaisin Amerikkaan. Syömään ja varmistumaan, että ruoka maistuisi juuri siltä, miltä se näyttää ruudun toisella puolella.








Meillä oli lähikaupassa huipputarjouksessa porsaan lapaa, hyvää lihaa, joka kuitenkin vaatii juuri tuon pitkään hauduttamisen. Siitähän tämä ajatus sitten lähti. Paahtopossua jenkkiläiseen tyyliin, tosin se savun maku puuttuu tekemästäni reseptistä, sillä kaikki perheenjäsenet eivät siitä pidä.




 


PITKÄÄN HAUDUTETTUA POSSUN PAAHTOLAPAA


Raaka-aineet:

  • n. 1,5 kg porsaan lapaa
  • 1 ps (250 g) salottisipuli
  • 4-5 pikku porkkanaa
  • 1 kokonainen valkosipuli
  • 10 kpl kokonaista mauste/mustapippuria
  • 1 chilipalko
  • 3 laakerinlehteä
  • tuoretta timjamia
  • (tuoreita herkkusieniä)


Liemi:

  • 5 dl lihalientä
  • 1 rkl tummaa balsamicokastiketta
  • 2-3 rkl tummaa sokeria (esim. muscovado)
  • 1-2 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl hunajaa

Pinnalle ennen uunia:

suolaa, pippuria ja paprikajauhetta

Glaseerauskastike:

  • 2 rkl hunajaa
  • 2 rkl ketjapmanis soijakastiketta
  • 1 rkl worchesterkastiketta
  • ½ tl cayennepippuri
  • 3 rkl sweetchilikastiketta


Liemen suurustaminen:

  • 1 rkl venhäjauhoja
  • ½ dl vettä








OHJE:

Ota porsaan lapa lämpenemään huoneen lämpöön ainakin ½ tuntia aikaisemmin.

Aseta uuni 200 asteeseen.

Kuori ja pilko porkkanat muutamaan osaan.
Kuori salottisipulit ja puolita valkosipuli.
Viipaloi chilipalko.

Keitä vesi ja lisää lihaliemi.
Lisää lihaliemen joukkoon balsamico, tumma sokeri, soija ja hunaja.

Paista kevyesti porsaan lapa paistinpannulla.

Hiero lavan lihapuolelle suola, pippuri ja paprikajauhe.
Siirrä liha uunivuokaan lihapuoli ylöspäin.

Lisää vuokaan salottisipulit, porkkanat, chiliviipaleet, valkosipulin puolikkaat, laakerinlehdet, maustepippurit ja muutamia timjamin oksia.

Kaada liemi vuokaan ja laita se uuniin.

Alenna uunin lämpötila 150 asteeseen, kun liemi alkaa poreilla.
Jatka paistamista noin 2 tuntia.

Käännä porsaan lapa ympäri (nahka puoli ylöspäin).
Jatka paistamista vielä reilu 2 tuntia.

Varmista, että liemi ei haihdu pois, voit laittaa foliopaperia uunivuoan päälle.

Valmista glaseerauskastike, yhdistä kaikki aineet.

Ota uunivuoka uunista ja siirrä liha toiseen vuokaan tai rautapannulle.

Käännä uuni 220 asteeseen.

Sivele possun lihapuolelle reilusti glaseerauskastiketta ja paista sen pinta paahteiseksi.

Kaada liemi paistinpannulle ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita 1 rkl vehnäjauhoja pieneen määrään vettä ja sakeuta kastike.

Lisää tuoreita herkkusieniä liemeen, jos haluat käyttää niitä.
Anna kiehua hiljalleen vajaa 10 minuuttia.

Siirrä porsaan paahtolapa takaisin uunivuokaan porkkanoiden ja sipulin sekaan ja kaada saostunut liemi vuokaan.

Koristele timjamin oksilla.

Tarjoa paahtolapa esimerkiksi palsternakka-perunamuhennoksella.



6 kommenttia:

  1. Upean näköistä! Tämä pitää kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon kiitoksia kauniista sanoistasi :). Tästä on kyllä tullut paljon positiivista palautetta ja tykätty on, mikäs sen mukavampaa, nopeasti upposi nälkäisten suihin.

      Poista
  2. Herkullisen näköistä ja Sari ihania kuvia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis kiitos Jaana <3 ja oli kyllä herkkuu, ihme ja kumma mun tytär joka ei syö kuin filettä, tykkäsi tästä kovasti. Mukavaa loppuviikkoa sinulle :)

      Poista
  3. Tätä teen huomenna. Näyttää herkulliselta. Poistetaanko nahkapuoli jossain vaiheessa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. heissan Hanna, juu nahkan poistin lopuksi ja vallelin marinadikastiketta vielä pintaan ja hetken paistoin.

      Poista

mukana 40 + blogit yhteisössä

mukana

mukana
Keski-Uudenmaan blogit Kublo

Pinterest

Herkkusuu.fi - Parhaat ruokablogit

Follow by Email

Sisällön tarjoaa Blogger.

Hae tästä blogista

tykkää myös Facebookissa

liity blogini lukijaksi tästä