Mitä saa n 50 sentillä, no esim. lautasellisen täyteläistä tomaattikeittoa





Oh hoh, silmät alkoi pyöriä vinhasti ja aivot raksuttaa päässä. Ai miksi ihmeessä sinä ajattelet? No, pyörähdin lähikauppaan ostoksille ja siinä niitä oli pari laarillista, nimittäin melkein ilmaisia tomaatteja.





Ei noin halpoja saa edes itse kasvattamalla. Ensin on pitänyt siemenet ostaa, esikasvattaa, sitten istuttaa ja muutaman kerran keväällä peitellä harsoin ja peitoin. Sitten toivoa pörriäisiä ja aurinkoisia, lämpimiä ilmoja. On siinä kulunut aikaa ja välillä epätoivokin iskenyt.





No muutaman kuukauden päästä on satoa saatu,  itse kasvatettuja  punaisia tai vihreitä tomaatteja melkein tusina, hah hah haa. No onhan ne hyviä, kun kerran ovat oman maan satoa, vaan hitsin vaikeita, ainakin minulle, joka ei  omista kasvihuonetta.




Ja totta tosiaan, nämä kaupan tomaatit olivat kotimaisia ja vieläpä erittäin hyvälaatuisia, priimaa.  Ei siis niitä espanjalaisia, joita heitellään ”La Tomatina” sodassa kymmentuhatpäisen yleisön joukossa.





Sulo Vilen sisälläni käski niitä tomaatteja pussittamaan sitten muutaman kilon (kun halvalla saa). Olisin varmaan hamstrannut enemmänkin, mutta ei meille enää mihinkään mahdu, jääkaapin hyllyt notkuu hillopurkkeja, pakastin marjoja, sieniä jne. Samoin taitaa olla sinun kotonasi :).






Tomaatit tosiaan maksoivat vain 0,79 euroa/kilo ja se saikin minut laskemaan tälle koko keitolle hinnan.  Raaka-aineiden hinnaksi tuli  3,47 euroa/ 2 litraa valmista keittoa eli vain 0,57 euroa/annos. No hitsit, vetää suuta hymyyn, kiva kun saa herkutella näin edullisesti. Nimittäin herkkua tästä tuli kuin tulikin, sen takasivat  Pirkan chorizo makkara ja Arlan rucola-pesto tuorejuusto (enkä ole saanut kyseisiltä firmoilta mitään lahjuksia, jos niin epäilit). Nämä tuotteet vain herättivät mielenkiintoni ja sopivat mitä parhaiten tekemään tomaattikeitosta täyteläisen.





TÄYTELÄINEN TOMAATTIKEITTO CHORIZOLLA JA RUCOLA-PESTOTUOREJUUSTOLLA  (6-8 :LLE)


Raaka-aineet:


  • 1 kg tomaatteja        0,79 €
  • 1 sipuli       0,15 €
  • 2-3 valkosipulinkynttä       0,25 €
  • ¼ dl oliiviöljyä  0,40 €
  • 1 prk tomaattipyrettä (70 g)  0,29 €
  • 1 litra vettä
  • 1 kasvis- tai kanaliemikuutio  0,10 €
  • 1  kpl Arla rucola-pestotuorejuustoa (150 g)  1,29 €
  • 100 g eli puolikas Pirkka chorizomakkarapötkö    1,20 €
  • ½ ruukku tuoretta basilikaa silppua  0,75 €
  • 1 laakerinlehti
  • suolaa ja pippuria, ripaus sokeria     mausteet yhteensä 0,20 €

(toivottavasti nuo hinnat eivät hämää sinua raaka-aineiden määrien kanssa)

OHJE


Keitä n. litra vettä kiehuvaksi.

Pese tomaatit ja tee niihin risti veitsellä päähän. Laita ne kiehuvaan veteen.

Anna seistä vedessä muutamia minuutteja, kalttaa eli kuori ne ja paloittele.

Pilko sipuli ja valkosipulinkynnet.

Laita öljy kattilaan ja lisää sipulit. Anna sipulien pehmetä ja lisää valkosipulit.

Kaada 1 litra vettä kattilaan sekä paloitellut tomaatit.  Anna kiehua n. 10 minuuttia.

Kuori chorizomakkaran kuori (tosi vaikeeta oli saada kuori pois) ja siivuta makkara.

Lisää keittoon laakerinlehti, liemikuutio ja tomaattipyre sekä makkarasiivut.

Keitä vielä hiljalleen n. 5 minuuttia.

Lisää keittoon lopuksi tuorejuusto ja basilikasilppu.

Ota laakerinlehti pois keitosta ja soseuta keitto sauvasekoittimella  samettiseksi.
Mausta suolalla ja pippurilla sekä ripauksella sokeria (valkopippuri antaa terävyyttä)

Voit jättää chorizomakkaran pois, jos haluat nauttia keiton kasvisruokana.




9 kommenttia:

  1. Halvalla lähti :) maistuu extrahyvälle jo senkin tähden. Tuo chorizo kyllä kruunaa kaiken.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, harvoin lähtee kaupasta näin iloisin mielin :)...tomaatti-basilika-chorizo = täydellinen liitto :)

      Poista
  2. Oi kylläpä kuulostaa hyvälle. Minun tomaattisato muuten onnistui ja kasvihuone on pullollaan jo kypsyneitä ja kypsymässä olevia tomaatteja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiina :)...sinä taidat olla oikea viherpeukalo ja tietty toi kasvihuone on kyllä tomaateille se ihan ehdoton paikka. Omat tomaatit maistuu kyllä niin mansikoille :)

      Poista
  3. Ihanat kuvat!
    Herkullinen ohje!
    Hyvää torstai päivää!❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle kun kävit vierailulla :)....soppa oli kyl maistuvaista ja ihana edullista, mukavaa syyskuun alkua sinulle <3

      Poista
  4. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen ohje ���� nam

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heissan Sirkku ja juu tämä keitto vie kyllä kielen mennessään :)

      Poista
  5. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen ohje ���� nam

    VastaaPoista

mukana 40 + blogit yhteisössä

mukana

mukana
Keski-Uudenmaan blogit Kublo

Pinterest

Herkkusuu.fi - Parhaat ruokablogit

Follow by Email

Sisällön tarjoaa Blogger.

Hae tästä blogista

tykkää myös Facebookissa

liity blogini lukijaksi tästä